کامپیوترهایی که ما میشناسیم، اطلاعات را با استفاده از چیزی به نام «بیت» ذخیره و پردازش میکنند و این بیتها مقادیر صفر یا یک را در خود نگه میدارند.
یک کامپیوتر کوانتومی بیتهایی را پردازش میکند که میتوانند همزمان هم صفر و هم یک را در خود جا بدهند که به نام کیوبیت (qubit) یاد میشوند.
او میگوید کلید فناوری محاسبات کوانتومی همین توانایی آن برای وجود همزمان صفر و یک در بیتها است.
او میگوید، اگر بیت کامپیوتر کلاسیک را یک تیر در نظر بگیریم، با آن فقط میتوانیم یکجا را نشانه بگیریم، اما با کیوبیت میتوانیم همزمان هر جایی را در جهان نشانه بگیریم.
به فرار از یک هزارتو فکر کنید. یک کامپیوتر سنتی تمام مسیرها را یکی یکی به شما نشان میدهد.
اما اگر به جای یک روند طولانی آزمون و خطا بتوانید همه مسیرهای نادرست را در یک آن شناسایی کنید، چه؟
پروفیسر وایت میگوید کامپیوترهای کوانتومی دقیقاً همینگونه کار میکنند؛ آنها با تداخل توابع امواج کامپیوتر در تمام مسیرهای اشتباه، مسیر درست را پیدا میکنند و به شما نشان میدهند.
نمونههای اولیهای از کامپیوتر کوانتومی وجود دارند، اما یک رایانه کامل کوانتومی هنوز ساخته نشده است. دانشمندان، از جمله پروفیسر وایت، معتقدند که این فناوری میتواند انقلاب صنعتی جدیدی را خلق کند.
او میگوید، افرادی که اولین ترانزیستورها را در دهه پنجاه میلادی اختراع کردند، به هیچوجه نمیتوانستند تصور کنند که امروز شما در ایستگاه بس بایستید و از آیفون خود موسیقی پخش کنید یا پوکِمون گو (Pokemon Go) را بازی کنید. ما نیز همینطور هستیم، میدانیم که کامپیوترهای کوانتومی قدرتمند خواهند بود و جامعه را تغییر خواهند داد، اما همه جزئیات آن را نمیدانیم.
![](https://teknodigital.ir/wp-content/uploads/2024/05/Quantom-Pc-3-300x168.jpg)
کامپیوتر کوانتومی شرکت IBM
دانشمندان میگویند رایانههای کوانتومی میتوانند تحقیقات صحی، پیشبینی آبوهوا، مدلسازی تغییرات اقلیمی، توسعه باتریها، امنیت سایبری، انرژیهای تجدیدپذیر و هوش مصنوعی را دگرگون کنند.
اما مسیر رسیدن به آنها چنان هموار هم نیست.
اکثر کامپیوترهای کوانتومی بسیار حساس هستند. میدانهای گرما، الکتریکی و مغناطیسی میتوانند باعث خرابی سیستم شوند و بنابراین باید در اتاقهای بسیار خنک و کنترلشده نگهداری شوند.
با اینحال، میلیاردها دلار برای رایانه کوانتومی سرمایهگذاری شدهاند- مسابقه جهانی برای ساخت این کامپیوتر شروع شده و آسترالیا قصد پیشتازی دارد.
نخستوزیر آنتونی آلبانیزی ماه گذشته، اپریل، اعلام کرد که حکومت فدرال و حکومت کوینزلند نزدیک به یک میلیارد دالر را برای ساخت اولین کامپیوتر کوانتومی جهان که به صورت تجاری قابل استفاده باشد، سرمایهگذاری میکنند.
او گفت که ساخت موفقانه این کامپیوتر بریزبین را به یک یک شهر قدرتمند در دنیای فناوری تبدیل خواهد کرد.
این پروژه از طرف شرکت تازهتأسیس سایکوانتوم (PsiQuantum) مستقر در سیلیکون ولی آمریکا اجرا میشود که قرار است به بریزبین نقل مکان کند.
![](https://teknodigital.ir/wp-content/uploads/2024/05/Quantom-Pc-1-300x180.jpg)
یک نمونه اولیه کامپیوتر کوانتومی ساخته شده در فرانسه
بنیانگذاران مشترک این شرکت و همچنین پیتر بارت، رییس شرکت پلیگراوند گلوبال (Playground Global)، که بزرگترین سرمایهگذار آن است، آسترالیایی هستند.
آقای بارت میگوید فناوری کوانتومی میتواند با قدرت تحولآفرینیاش ایالت کوینزلند را به سیلیکون ولی رایانه کوانتومی تبدیل کند.
او میگوید که به باور وی، انقلاب صنعتی واقعی هنوز اتفاق نیفتاده است و ماشینهای کوانتومی این ظرفیت را دارند که تمامی جنبههای اقتصاد جهان را دگرگون کنند.